Preventiva kao majka sigurnosti

Kraj 2013 i početak 2014 je označen kao period u kome je povećan broj krivičnih dela od kojih su najčešca krivičnadela krađe i razbojništva. Činioci ovih krivičnih dela aktivni su kako noću tako i danju. Tako da vlasnici i radnici ugostiteljskih i trgovinskih objekata, više nisu sigurni kad im neko otvori vrata radnje, da li je u pitanju mušterija ili razbojnik. Sve vise je takvih napada gde učinliac uz pretnju koristi i oružije, gde u odrenđenim slučajevima dolazi i do teških telesnih povreda pa čak i do smrtnih ishoda.

Hoce li krađa biti počinjena prvenstveno zavisi od toga kako učinilac proceni rizik mogućnosti da bude uhvaćen i od njegove procene nivoa bezbednosti lica i objekata. U cilju sprecavanja dovođenja u opasnost života zaposlenih u tim objektima kao i u cilju sprečavanja krađa u kojima gubitci mogu dostići i milionsku vrednos, vlasnici iskazuju sve vise poverenja firmama koje se bave obezbeđenjem i od njih traže stručnu i profesijonalu pomoć u odklanjanju kao i u sprečavanju da do krađe ili napada dođe. Najčesće trazena pomoć je da u njihovim objektima pored njihovih redovnih radnika bude i pripadnik obezbeđenja.

To su lica koja su prošla određene stručne i profesionalne obuke u vidu obezbeđenja lica i objekata kao i položenu obuku rukovanjem vatrenim oružijem. Drugi način smanjenja krivičnih dela te vrste je i angazovanje interventne ekipe obezbeđenja koja u toku dana više puta obilazi objekte i radnike u preventivne svrhe, a po pozivu dostupna je 24/7. Prednosti ovakvog vida zaštite su mnogobrojne, jer pružaju različite mogućnosti prilagođavanja potrebama naručioca posla kao što postoji i mogućnost na zahtev vlasnika da se izvrši i interna revizija, tačnije provera rada zaposlenih unutar svoje matične firme. Kao neizbežan vid zaštite navodi se i korišćenje savremenih tehničkih rešenja u oblasti bezbednosti a podrazumeva ugradnju alarmnih sistema kao i video nadzora koji ima 24 časovno praćenje iz specijalno opremljenog monitoring centra propraćenih ugradnjom panik tastera.

To su neki od najviše traženih oblika obezbeđenja. Jedan od glavih problema koji se neizbežno nameće jeste ne shvatanje poslodavaca za potrebom podizanja bezbednosti ili nivoa zaštite na adekvatan održiv i efektivan nivo, dok se ne sretnu sa takvim činom krivičnog dela iz kojeg proizilaze ne samo materijalne štete već i sve one druge otežavajuće okolnosti koje mogu izazvati veće štete po poslovanje nego i samo krivično delo. Posle toga ipak shvate da je na osnovu uloženog i dobijenog “preventiva majka sigurnosti” koju sprovode uspešne firme poput naše.

Milan Ristić

Direktor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *