Odmor ili briga?

Bliži se vreme godišnjih odmora, vreme kada sve više ljudi razmatra mogućnosti na kojim destinacijama provesti odmor sa svojim najbližima, a ne razmišljajući da je baš to period kada ostavljaju svoje kuće i stanove i u njima dragocenosti, nakit ili neke druge stvari visoke materijalne vrednosti, slabo ili potpuno ne zaštićene. Ostavljanje kuća i stanova slabo pa čaki i u nekim slučajevima potpuno ne zastićenihm otvra prostor provalnicima.

Situacija u Srbiji po pitanju bezbednosti građana i njihovih stambenih objekata je alarmantna. Svaki dan su crne hronike sve punije informacijama o provalama. I sve je više oštećenih građana čije su nekretnine bile na meti učinioca ovih krivičnih dela. U Srbiji postoje dve vrste provalnika – amateri i profesionalci . Amateri su u najvećem broju korisnici droga i drugih opijata, koji se ne pripremaju za provalu, već to rade stihijski tj. nasumice i na najjednostavniji način. Načini na koje to obavljaju su najčešće kroz otvoreni prozor, otključana vrata ili korišćenjem sile tela kako bi obili vrata. A sve to u cilju da bi došli do manje materijalne koristi, pa predmet njihove krađe može biti i bilo koja vrednost.

Kada je reč o profesionalcima, najčešće reč o višestrukim povratnicima, koji se pripremaju za izvršenje krivičnog dela i najčešće koriste specijalni obijacki alat – provalnici se najpre informišu o tome da li vlasnik stana poseduje dragocenosti u stanu, novac ili nakit, kada će biti odsutan i koji je nivo bezbednosti tog objekta. Do informacija o prisustvu vlasnika ili dragocenostima u stanu, provalnici mogu da dođu i preko ,,tipera“ koji su najčešće iz okruženja oštećenog i upoznati sa njegovom materijalnom situacijom. „ Tiper “ može biti bilo ko – od komšije rodjaka ili prijatelja, a često vlasnici nisu ni svesni da su bas oni odali informacije koje su dovele do provale stana. Težinu problema povećava i mala brojnost i slaba tehnička opremljenost pripadnika MUP-a u sprečavanju i otkrivanju kriminalnih radnji ovog oblika. Na to ukazuje i statistika koja pokazuje da se u Srbiji rasvetli svega 40 posto slučajeva težih krađa. Bas zbog takvih činjenica, angažovanje privatnih renomiranih firmi za obezbedjenje zauzima status kao najbolje rešenje vlasnika stambenih objekata da sačuva svoju imovinu. Sa ponosom mozemo reći da naša firma „ Patrol 023 “ korišćenjem savremenih tehnicki sredstava – ugradnjom alarmnih sistema, i sve to propraćeno našom interventnom ekipom na teritoriji grada Zrenjanina, veoma uspešno i efikasno eleminiše svaku mogućnost nastanka ovog krivicnog dela, a na to ukazuje i veliko poverenje i zadovoljstvo korisnika nasih usluga.

Milan Ristić

Direktor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *