Iz prve ruke o “Danima piva”

Grad Zrenjanin je predhodnih dana bio najposećeniji grad regiona, sa obzirom da se od 26.-30. avgusta 2015. godine, tridesetu godinu za redom održava tradicionalna manifestacija “Dani piva”, koja je ove godine prema rečima organizatora zabeležila rekordnu posećenost od oko 400.000 ljudi. Posetioci su iz grada i mnogobrojnih okolnih mesta tako i iz regiona, koji su sa nestrpljenjem očekavali spektakularne koncerte različitih muzičkih grupa i popularnih izvođača koji su se svojim koncertima potrudili da Zrenjanin zasluženo dobije titulu “centra balkana”.

Tokom 5 dana i 5 večeri koliko je ovogodišnja jubilarna 30. manifestacija “Dani piva” trajala, Zrenjanin je bio sigurno mesto za boravak, zabavu i odmor, obezbeđen od strane PU Zrenjanin i službenika obezbeđenja kompanije “Patrol 023”, uz značajnu pomoć komunalne policije grada Zrenjanina.

Na koji način, kako i koje tehnike obezbeđenja su primenjivali službenici kompanije “Patrol 023” saznajemo iz prvog lica, kroz intervju sa direktorom firme, Nikolom Đurin:

“Kompanija “Patrol 023” posluje na teritoriji grada Zrenjanina već 10 godina i veoma je dobro upoznata sa problematikom bezbednosti koja se vezuje za grad Zrenjanin i manifestaciju “Dani piva”. Imidž koji je izgradila među korisnicima svojih usluga doveo je do angažovanja naše kompanije od strane grada Zrenjanina, za pomenutu manifestaciju “Dani piva”. Sa obzirom da se koncept održavanja manifestacije u određenoj meri izmenio, da se program manifestacije značajno proširio, potrebno je bilo posvetiti značajnu pažnju svim aspektima bezbednosti pomenute manifestacije. Predstavnicima grada Zrenjanina bezbednost posetilaca prilikom održavanja manifestacije od izuzetnog je značaja, te se naša kompanija “Patrol 023” fokusirala na bezbednost posetilaca prilikom održavanja koncerata i nakon završetka istih do kasnih jutarnjih sati. Pored zaduženja da obezbedi skupocenu opremu u vlasništvu organizatora najveća pažnja posvećena je obezbeđenju kritičnih mesta posredstvom patrolne delatnosti službenika obezbeđenja, pa su tako Sl. Ob. bili raspoređeni od Trga Slobode duž glavne ulice preko Plato-a i Žitnog trga.”

Koja su bila konkretna zaduženja tokom patroliranja i koliku odgovornost je Vaša firma imala prilikom obezbeđenja manifestacije “Dani piva”?

“Odgovornost je svakako velika jer se radi o izuzetno velikom broju posetilaca, prema procenama organizatora tokom 5 dana i noći njih 400.000, prilikom čega mogu nastati najrazličitiji bezbednosni rizici i problemi. Službenici obezbeđenja (u daljem tekstu Sl. Ob.) bili su dužni da prilikom patroliranja uoče sve bezbednosne rizike, da iste spreče ukoliko je to bilo moguće, odnosno obaveste nadležnu PU Zrenjanin.”

Šta se to sve dešavalo na “Danima piva”?

“Sl. Ob. pre svega obavlja preventivnu funkciju, pa tako u okviru njegove delatnosti dolazi i pružanje informacije i pomoći građanima, posetiocima, a veliki broj pitanja odnostio se na program same manifestacije, lokacije, i kako i gde parkirati svoje vozilo. Sa druge strane, Sl. Ob. rešavali su i problematično ponašanje malog broja građana, sprečavali moguće sukobe, i konfortacije, pa i započete tuče, što ništa nije neobično za manifestaciju ovakvog tipa sa velikom posećenošću. Konzumiranje alkohola znatno doprinosi ispoljavanju nedoličnog ponašanja.

Sprecifična su dva slučaja, kada su se radnicima obezbeđenja obratile dve majke za pomoć koje su u trenutku nepažnje u ogromnoj gužvi “izgubile iz vida” maloletnu i nestašnu decu. Brzom reakcijom, Službenici Obezbeđenja pronašli su decu i vratili ih svojim roditeljima. Zahvalnost majke bila je neizmerna, a sa ovakvim situacijama se često susreću radnici naše kompanije.”

Kako biste ocenili saradnju sa drugim službama zaduženim za bezbednost?

“Veoma veliku podršku pripadnicima obezbeđenja pružili su pripadnici policije i svaki put odreagovali brzo i efikasno. Pored toga predstavnici komunalne policije dali su svoj značajan doprinos bezbednsti manifestacije, te bih pohvalio komunikaciju između ovih državnih službi i pripadnika obezbeđenja.”

Sa obzirom da je Vaša firma jedina u gradu koja poseduje licencirane službenike obezbeđenja, koliko Vam je to pomoglo u radu?

“Započeta profesionalizacija sektora bezbednosti za nas je veoma važna, stoga smo među prvima licence u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju i pribavili. Profesionalni radnik obezbeđenja izuzetno je važan kako bi se poslovi bezbednosti adekvatno obavili, stoga smo veoma ponosni na činjenicu da je naša firma jedina u gradu koja poseduje licencirane Sl. Ob.”

Prema rečima nadležnih, ovogodišnja manifestacija “Dani piva” je jedna od najbezbednijih, jer se profesionalno pristupilo planiranju i organizaciji poslova bezbednosti.

Ivana Petrov | Marketing menadžer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *